Menta creață - beneficii, utilizări și proprietăți

 • Menta creață - beneficii, utilizări și proprietăți Menta creață are numeroase beneficii pentru sănătate și stare de spirit. Cu toții o cunoaștem - măcar de la bunici - ca un remediu naturist pentru afecțiunile respiratorii. Dar această plantă are mult mai multe utilizări, inclusiv ca ulei esențial ori ca ingredient în produse cosmetice, pastă de dinți, apă de gură, gumă de mestecat sau bomboane. În plus, are o acțiune benefică pentru o gamă variată de afecțiuni.

  Menta creață este o plantă perenă originară din Europa și Asia, dar în prezent se regăsește pe cinci continente din întreaga lume. Își trage numele de gustul său specific și de la forma frunzelor. Și că tot am adus vorba de frunze, acestea sunt folosite pentru a face ceai, atât proaspete cât și uscate, dar pot fi folosite și în mâncăruri sau băuturi. Totodată, din menta creață se face și ulei esențial, apreciat pentru proprietățile calmante, curative și antifungice.

  Menta creață nu este doar gustoasă, ci poate avea și unele beneficii pentru organismul nostru
  Ai mâncat vreodată măsline verzi cu mentă creață? Folosirea de mentă proaspătă și alte ierburi și condimente în gătit poate îmbunătăți gustul mâncărurilor, ajutând totodată la reducerea aportului de sodiu și zahăr. Dar multe alte beneficii se ascund în spatele gustului unic și plăcut. Așadar, poți adăuga câteva frunze în salate sau la pe finalul mâncărurilor gătite, ca să te bucuri de un buchet bogat de arome.

  De-a lungul istoriei, oamenii au folosit diferite specii de plante pentru ameliorarea unor afecțiuni. Este și cazul mentei crețe. Să nu uităm că oamenii o folosesc de mii de ani pentru a calma stomacul deranjat și indigestiile. 

  Aceasta conține un agent antioxidant și antiinflamator numit acid rosmarinic, util în reducerea simptomelor asociate astmului. În plus, compușii vegetali pe care îi conține au unele efecte antialergice.

  Menta creață este bogată în mentol. Acesta este un decongestionant aromat, care poate ajuta la descompunerea mucusului, făcându-l mai ușor de eliminat. Tocmai de aceea ceaiul din frunzele acestei plante este folosit ca remediu naturist în răceli comune. În plus, 11 grame de mentă oferă 2% din doza zilnică de vitamina C, un antioxidant puternic, ce luptă împotriva radicalilor liberi.

  Ceaiul de mentă creață le poate veni în ajutorul femeilor cu dezechilibre hormonale. Studiile realizate pe persoanele de sex feminin au arătat că acesta poate scădea cantitatea de hormoni masculini din corp, cum ar fi testosteronul, și poate duce în același timp la creșterea numărului de hormoni feminini necesari pentru ovulație, cum ar fi hormonul luteinizant (LH), hormonul foliculostimulant (FSH) și estradiolul.

  Nu în ultimul rând, ceaiul de mentă creață poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet, induce relaxarea și starea de calm, fiind un tratament naturist cunoscut pentru insomnii și anxietate.

  Uleiul esențial de mentă organic - utilizări
  Uleiul de mentă este un remediu eficient pentru o serie de afecțiuni gastrointestinale, inclusiv indigestie, sindromul de sistem iritabil, dureri de stomac la copii și senzații de rău după operații. Ideea este că această plantă acționează împotriva microbilor dăunători, reglează relaxarea musculară și are efect antiinflamator.

  Uleiul esențial de mentă are efect de calmare a durerii, așa că poate ajuta la ameliorarea durerilor articulare cauzate de artrită, celor musculare și migrenelor. Aplicarea de unguente cu mentol sau unguente cu vapori poate fi un tratament sigur și eficient pentru copiii care au o răceală comună. 

  Atenție, însă: persoanele cu deficiență de G6PD ar trebui să evite utilizarea uleiului esențial de mentă în aromaterapie. De asemenea, acesta nu este recomandat persoanelor care urmează anumite tratamente, deoarece poate inhiba o enzimă responsabilă de descompunerea unor medicamente. Întreabă-ți medicul despre contraindicații. Totodată, nu se recomandă aplicarea uleiului esențial de mentă pe față sau pe pieptul bebelușilor și copiilor mici.

Categorii

Transport gratuit in Bucuresti pentru comenzi mai mari de 150 lei. Transport gratuit in provincie* pentru comenzi mai mari de 300 lei.
* in aria de acoperire a Fan Courier

Blog