Șofranul - ce beneficii are cel mai scump condiment din lume?

  • Șofranul - ce beneficii are cel mai scump condiment din lume? Șofranul este un condiment cu numeroase beneficii importante, ce oferă mâncărurilor o savoare specifică, fiind apreciat pentru proprietățile sale aromatice și nutriționale.

    Deși încă nu i s-a stabilit originea cu exactitate, cel mai probabil șofranul provine din Orientul Mijlociu. Ce știm sigur este că a fost introdus în Europa de mauri prin Spania, care se numără și în prezent printre țările producătoare, alături de Grecia, Franța, Italia, Maroc, Cașmir, Iran și China.

    În trecut era considerat un simbol al luminii și era utilizat pe post de tinctură. De asemenea, hainele liderilor erau vopsite cu extractul stigmatelor de Crocus pentru că le dădeau o culoare galben-auriu, ca a soarelui.

    Șofranul îți va îmbogăți preparatele și la propriu, nu numai la figurat: asta pentru că este cel mai scump condiment din lume. Supranumit și „aurul roșu”, acesta costă până la 40.000 de euro/kg. 

    Planta din care se extrage se numește Crocus sativus și este foarte pretențioasă. 

    Prețul mare al șofranului se datorează unui cumul de trei factori:

    - pentru 1 kg de condiment trebuie recoltate între 130.000 și 250.000 de flori, din care se folosesc doar stigmatele, adică partea superioară a pistilului care este divizată în trei părți;
    - acestea se usucă până la pierderea umidității aproape în totalitate;
    - toate procesele sunt realizate în mare parte manual. 

    Da, șofranul este mai scump decât condimentele uzuale, dar un pliculeț de șofran BIO este o investiție în bucătăria ta dacă vrei să-ți faci papilele gustative să jubileze. Vestea și mai bună este că are numeroase beneficii pentru sănătate și starea ta de bine, printre care:

    - este bogat în antioxidanți;
    - poate avea un efect antidepresiv;
    - protejează celulele creierului împotriva leziunilor progresive;
    - ameliorează inflamația;
    - reduce apetitul;
    - ajută la pierderea în greutate;

    ȘOFRANUL - BENEFICII ȘI UTILIZĂRI 

    1. Este un antioxidant puternic

    Șofranul este bogat în compuși vegetali care acționează ca antioxidanți, cum ar fi crocină, crocetină, safranal și robigenină. Acestea protejează celulele împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ.

    2. Poate îmbunătăți starea de spirit și poate trata unele simptome ale depresiei

    Șofranul este denumit și condimentul soarelui nu doar grație culorii sale distincte, ci și pentru că te poate ajuta să-ți lumineze starea de spirit.
    Studiile clinice au arătat că suplimentele de șofran au fost semnificativ mai eficiente decât placebo în tratarea simptomelor depresiei ușoare până la moderate.

    3. Poate avea proprietăți de combatere a cancerului

    Șofranul este bogat în antioxidanți, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi nocivi. Daunele radicalilor liberi au fost legate de boli cronice, cum ar fi cancerul.

    4. Poate reduce durerile din timpul menstruației

    Șofranul poate ajuta la tratarea simptomelor sindromului premenstrual (PMS), cum ar fi iritabilitatea, durerile de cap și burtă, poftele de dulciuri și anxietatea. Este de ajuns să consumi zilnic 30 de mg din acest condiment sau să-l miroși timp de 20 de minute ca să ai parte de aceste beneficii.

    5. Poate acționa ca afrodisiac

    Șofranul poate avea proprietăți afrodisiace atât pentru bărbați, cât și pentru femei - și îi poate ajuta în special pe cei care iau antidepresive. Îmbunătățește funcția erectilă, libidoul, lubrifierea și satisfacția generală, reducând totodată durerile asociate cu activitatea sexuală.

    6. Poate reduce pofta de mâncare și poate ajuta la pierderea în greutate

    Gustările dintre mese, mai ales dacă sunt nesănătoase, reprezintă un obicei care te poate face să te îngrași. Dar șofranul poate ajuta la prevenirea creșterii în greutate prin reducerea apetitului. Oferă o senzație de sațietate după masă și ai tendința să nu mai gustărești, așa că rezultatele se vor vedea pe cântar.

    7. Alte beneficii potențiale pentru sănătate ale șofranului

    Șofranul a fost asociat cu alte beneficii pentru sănătate precum:
     
    • poate reduce factorii de risc pentru bolile de inimă
    • poate scădea nivelul zahărului din sânge
    • poate îmbunătăți vederea la adulții cu degenerescență maculară provocată de înaintarea în vârstă
    • poate îmbunătăți memoria la adulții cu boala Alzheimer

    ȘOFRANUL ESTE UȘOR DE ADĂUGAT ÎN DIETA TA

    În doze mici, șofranul are un gust și o aromă subtile și se potrivește bine cu mâncăruri savuroase, cum ar fi paella, risotto-uri și alte preparate din orez. O altă combinație câștigătoare o reprezintă pastele și ceaiurile. Dar cel mai bun mod de a extrage aroma unică a șofranului este să înmoi filamentele în apă fierbinte, însă nu clocotită.

Categorii

Transport gratuit in Bucuresti pentru comenzi mai mari de 150 lei. Transport gratuit in provincie* pentru comenzi mai mari de 300 lei.
* in aria de acoperire a Fan Courier

Blog