Rosiile uscate - fructele pline de arome

  • Rosiile uscate - fructele pline de arome Rosiile sunt originare din America Centrala si de Sud (primele culturi au aparut in Peru  - "mere peruviene", dupa unii autori) si au fost aduse in Europa de catre conchistadori, in secolul al XVI-lea.

    Desi nu foarte multa lume stie, rosia este un fruct. Confuzia a aparut in anii 1890, cand instanta suprema a Statelor Unite le-a denumit ca fiind legume in scopuri fiscale.
    Rosiile sunt 95% apa, motiv pentru care plantele au nevoie de multa apa ca sa creasca, dar se si deterioreaza rapid dupa ce au fost culese. Indepartarea apei prin uscare este o metoda de conservare a rosiilor ce le pastreaza proprietatile integral.

    Rosiile crude sunt sanatate curata, dar spre deosebire de alte fructe sau legume, acestea isi pastreaza beneficiile si daca sunt gatite, prin pregatire termica eliberandu-se si mai multe substante benefice, care in mod normal ar fi blocate in coaja pe care intestinul uman nu o poate digera. De asemenea, rosiile la conserva, sucul, sosul sau ketchup-ul pastreaza nealterate toate substantele nutritive din tomate, inclusiv licopenul.
     
    O ceasca de rosii uscate la soare are 139 de calorii, 8 grame de proteine, 7 grame de fibre si asigura 23% din doza zilnica recomandata de vitamina C, si 16% din vitamina A, care intareste sistemul imunitar. Fibrele din rosiile uscate stimuleaza sanatatea digestiva, ajuta la stoparea constipatiei neplacute si va ajuta sa va simtiti plini.

    O portie de rosii uscate ofera beneficii suplimentare pentru inima - 6% din doza zilnica recomandata de calciu si 25% magneziu, care regleaza tensiunea arteriala prin coordonarea contractiei si relaxarii peretilor vaselor de sange. In plus, contine 27% din necesarul zilnic de fosfor.

    Ca si sugestii de servire, puteti amesteca rosiile uscate cu branza/parmezan si putin ulei de masline. Puteti adauga rosiile uscate la pizza, pentru o aroma mai puternica.

    Daca va simtiti mai aventurosi, incercati marinarea rosiilor uscate cu masline intr-un amestec de suc de portocale si otet balsamic pentru un starter sanatos, dar aromat!