8 lucruri interesante despre roiniță, planta numită și „elixirul vieții”

 • 8 lucruri interesante despre roiniță, planta numită și „elixirul vieții” Roinița este cunoscută încă din Antichitate pentru proprietățile sale curative. Deși seamănă la aspect cu urzica, de fapt frunzele sale au gust de lămâie - tocmai de aceea se consumă sub formă de ceaiuri.

  Iată câteva lucruri interesante despre roiniță, pe care (probabil că) nu le știai:
   
  1. Grecii și romanii o foloseau pentru proprietățile sale curative

  Numeroase surse menționează uzul medicinal al roiniței de acum mai bine de 2000 de ani, grecii și romanii fiind cei care cunoșteau cel mai bine proprietățile curative ale acestei plante. De exemplu, e menționată în lucrarea Historia Plantarum a lui Theophrastus, datată din anul 300 î.Hr. 
   
  1. Un alchimist a numit-o „elixirul vieții”

  În Evul Mediu, roinița e menționată de mulți botaniști, scriitori, filosofi și oameni de știință - acest lucru certifică răspândirea plantei în mai multe zone din Europa, dincolo de bazinul mediteranean. Mai mult, fizicianul și alchimistul Paracelsus credea că aceasta este „elixirul vieții” și susținea că îmbunătățește tonusul și că prelungește viața. 
   
  1. Roinița e folosită în aromaterapie

  Din roiniță se extrage un ulei esențial folosit des în aromaterapie, fiind co-distilat împreună cu cel de lămâie și de alte citrice.
   
  1. Beneficii pentru sănătate

  Roinița este o plantă medicinală ce are efecte terapeutice asupra afecțiunilor stomacului, ajută la calmarea stărilor nervoase, tratează diareea, mărește secreția biliară, echilibrează digestia și stimulează pofta de mâncare. Ceaiul preparat din frunzele sau florile sale ajută la ameliorarea durerilor de cap și la tratarea amețelilor. Sub formă de băi, poate fi folosită inclusiv pe post de cicatrizant. 

  Studiile realizate pe animale arată că roinița ar avea capacitatea de a proteja inima și ficatul. Uleiul esențial din această plantă poate scădea valoarea trigliceridelor și, totodată, poate să îmbunătățească sinteza colesterolului în ficat. De asemenea, poate induce o reducere a ritmului cardiac și o scădere a tensiunii arteriale. 


   
  1. Unde se găsește în România

  Ca plantă sălbatică, roinifața se găsește doar în sud-vestul țării, în zone ferite din apropierea pădurilor și luminișurilor, cu precădere în Oltenia (în special în zona localității Baia de Aramă), dar și în Banat. Totuși, poate fi cultivată ușor în grădini.
   
  1. Numele îi vine de la roiul de albine

  Despre roiniță se spune că atrage albinele - iar de la roiul (de albine) îi vine și numele. Tocmai de aceea unii apicultori obișnuiesc să le planteze lângă stupi - pentru a le momi să se întoarcă, atunci când capturează un roi (freacă frunzele de pereții stupului) sau când vor să unească două familii.
   
  1. Se pune și în anumite mâncăruri

  Culeasă manual și uscată natural, roinița noastră BIO nu e bună doar pentru ceaiuri, ci și pentru mâncăruri. Poți asezona cu ea o înghețată, fructe de mare, pește sau chiar dulciuri, grație aromei sale puternice și a gustului de lămâie.
   
  1.  Uleiul de roiniță ar putea fi util inclusiv pentru diabetici

  Uleiul esențial de roiniță ar putea ajuta, de asemenea, persoanele cu diabet. Potrivit unor cercetări in vitro, aceasta ajută celulele să consume glucoza, astfel că ar putea reduce cantitatea de zahăr din sânge.


  Tu în ce combinații culinare ai folosi roinița? Vezi și alte oferte de pe site-ul nostru pentru a-ți alege produsele favorite!