Tot ce trebuie să știi despre orez

  • Tot ce trebuie să știi despre orez Fără îndoială, faimosul orez este unul dintre cele mai importante alimente de pe întreaga planetă. În momentul de față, hrănește peste jumătate din populație, în mai toate colțurile lumii, iar nivelul său de consum este în creștere.

    Pentru foarte mulți oameni oameni, orezul este nelipsit din alimentația lor zilnică. În mod evident, dacă producția de orez s-ar opri brusc, mase mari de oameni ar avea de suferit. 

    Astăzi povestim mai multe despre care sunt tipurile principale de orez și ce beneficii are pentru organism.

    Fie că îl consumi fiert, prăjit sau la aburi, orezul are o mulțime de întrebuințări și feluri de a fi consumat, în funcție de zonă. Are, de asemenea, un număr impresionant de feluri și denumiri.

    Cei de la Think Rice U.S declară că în acest moment există peste 120.000 de varietăți de orez în lume - uimitor, nu? 

    Aceeași sursă spune că pot fi multe feluri în care orezul poate fi încadrat - după gradul de măcinare (orez brun/integral, orez alb), procesare (prefiert), mărime (bob scurt, mediu, lung) sau arome (orez roșu aromatic, orez dulce).

    Însă, de regulă, acesta este clasificat după dimensiunea bobului de orez. Uite care sunt principalele tipuri:
     
    1.  Orez cu bob scurt

    Acest tip de orez este cel mai des întâlnit în bucătăria asiatică, iar cea mai renumită variantă este orezul japonez cu bob scurt. Așa cum îi spune și numele, acest tip de orez este folosit de obicei în sushi sau deserturi cu orez, mulțumită dimensiunii sale. 

    În Europa, este folosit în renumitul fel tradițional din Spania, numit paella.

     
    1. Orez cu bob mediu 

    Probabil cel mai renumit orez din această categorie este cel risotto. Are un conținut mai mic de amidon, iar de obicei, după gătire, are o textură mai cremoasă. 
     
    1. Orez cu bob lung

    Un tip de orez foarte întâlnit și în România, datorită celor trei tipuri renumite - orez carolina, jasmine sau basmati

    Jasmine se remarcă prin aroma sa ușor florală și textura care îl face ușor de mestecat, fiind întâlnit de obicei în preparate thailandeze (cu carne, pește sau curry). 

    În schimb, orezul basmati este mult mai uscat, deși la fel de aromat și savuros, preferat de regulă în pilaf.

    Am sta ceva vreme dacă ar fi să povestim în amănunt despre toate tipurile și clasificările de orez. Așa că, trecem direct la partea cea mai importantă - beneficiile sale pentru organism:
     
    • Ajută la menținerea sau reducerea grăsimii corporale și oferă sațietate

    Aici, în special, ne referim la orezul brun sau integral, deoarece conține mai multe fibre și proteine față de orezul alb.
     
    • Oferă energie corpului

    În acest caz, este mai preferat orezul alb, datorită carbohidraților rafinați.
     
    • Este foarte ușor de digerat și contribuie la sănătatea sistemului digestiv
    • Stimulează metabolismul
    • Nu conține gluten
    • Îmbunătățește sistemul nervos

    Indiferent că optezi pentru orez alb sau brun, recomandarea noastră este să le încerci pe ambele și să găsești un echilibru între propria plăcere și aportul de beneficii aduse sănătății tale.

    La Mediteranea Gourmet, iubim orezul pentru versatilitatea sa și toate proprietățile benefice. Bineînțeles, am adus în stocul nostru niște variante BIO de orez - mai exact, avem orez integral BIO, basmati sau Carolina.

    Pentru cei care vor să se delecteze cu ceva chiar special, avem și varietățile de orez cu trufe negre, în varianta simplă sau cu ciuperci, de la producătorul Dryas Greek.

    Orice tip de orez ai alege, te încurajăm cu drag să îl introduci în alimentația sa. Suntem convinși că vei da viață unor rețete gustoase și sănătoase chiar în propria ta bucătărie. 

    Bon appetit!