Cacao - 5 motive pentru care trebuie să se regăsească în cămara ta

 • Cacao - 5 motive pentru care trebuie să se regăsească în cămara ta Consumul de cacao are multe beneficii asupra sănătății noastre fizice și psihice, deoarece conține mulți nutrienți folositori organismului.  

  Cacao este denumirea semințelor produse de arborele Theobroma, care după uscare se macină sub formă de pulbere, iar apoi se procesează diferit în funcție de produsul final care se vrea a fi obținut.

  În mod natural, copacul crește în zona ecuatorială din America Latină, dar în prezent este cultivat în mai multe regiuni tropicale. De fapt, aproape 70% din producția de cacao provine acum din Africa, în special din țări precum Coasta de Fildeș, Ghana, Nigeria și Camerun.

  Știm cu toții că este precursoarea ciocolatei - doar că pudra de cacao este un bun înlocuitor pentru aceasta, cu mai multe beneficii, pentru că nu conține cantități mari de zahăr.  

  Cacao - beneficii și proprietăți

  Considerată a fi un superaliment, fitonutrienții, antioxidanții și compușii naturali unici din cacao îi oferă într-adevăr câteva „superputeri”. Printre altele, are proprietăți antiinflamatorii, contribuie la reglarea nivelului zahărului în sânge, îmbunătățește funcțiile creierului și împiedică schimbările de dispoziție - așa că merită pe deplin să-i faci un loc în cămara ta!
   
  1. Proprietăți antiinflamatorii 
  Inflamarea pe termen scurt este o parte importantă a sistemului de apărare al corpului și ajută la protejarea împotriva rănilor și bolilor. Însă dacă devine cronică, atunci pot apărea diverse afecțiuni de sănătate, precum bolile de inimă și diabetul.

  Prin urmare, alimentele cu proprietăți antiinflamatorii ne protejează organismul și ne poate feri de eventualele boli. S-a demonstrat științific faptul că polifenolii din cacao pot reduce activitatea proteinei NF-κB, care joacă un rol esențial în procesele inflamatorii. De asemenea, aceştia susţin bacteriile bune din stomac, care activează în organism sistemele naturale de protejare.
   
  1. Reglarea nivelului de zahăr din sânge
  Persoanele care au probleme cu reglarea nivelului de zahăr din sânge, precum diabeticii, pot beneficia de substanțele din cacao care au proprietatea de a ține sub control glicemia și de a crește sensibilitatea la insulină. 

  În general, consumul de alimente care conțin polifenoli este asociat cu un risc scăzut al apariției diabetului de tip 2. Iar o sursă excelentă este pudra de cacao - însă poți încerca și ciocolata neagră, în special pe cea cu conținut ridicat de cacao. 
   
  1. Îmbunătățește funcțiile cognitive
  Unul dintre cele mai valoroase beneficii pe care îl observăm la cacao are legătură cu îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Cum? În primul rând, optimizează circulația sanguină, inclusiv cea a creierului. Apoi, reduce riscul de boli neurodegenerative și poate ajuta la procesul de formare de noi neuroni. 

  Fiind una dintre puținele surse de teobromină, un alcaloid cu efect excitant al sistemului nervos, pudra de cacao are beneficii substanțiale. Printre acestea se numără stimularea funcției cognitive, îmbunătățirea atenției și concentrării, protejarea celulelor creierului de îmbătrânire. De asemenea, are un avantaj major față de verișoara sa, cafeina: nu provoacă dependență! 
   
  1. Îți aduce bună dispoziție
  Consumul regulat de cacao a fost asociat cu o stare de bună dispoziție și calm, iar unii oameni au observat că este un antidepresiv natural. Asta pentru că are în compoziția sa triptofan, unul dintre cei opt aminoacizi esențiali, care nu poate fi sintetizat de organism, deci trebuie introdus prin dietă. Acesta este precursorul serotoninei, un hormon care reglează starea de bine, somnul și apetitul.

  În plus, mai există un ingredient special în cacao: anandamidele, care oferă o stare plăcută la nivelul întregului organism. Așadar, iată explicațiile pentru care este atât de plăcut să mâncăm cacao!
   
  1. Este pur și simplu delicioasă
  Vrei să introduci puțină cacao în planul tău alimentar de zi cu zi? O poți bea cu lapte sau poți face diverse gustări și prăjituri cu ajutorul ei. Merită să ai o asemenea delicatesă în cămară și să o incorporezi în mâncărurile pe care le gătești.

  Iar dacă vrei să te asiguri că ai parte și de gust, și de calitate, îți recomandăm să dai o tură pe site-ul nostru, unde vei găsi sortimente de pudră de cacao și ciocolată care-ți vor încânta simțurile!