Cum alegi cel mai bun oțet?

  • Cum alegi cel mai bun oțet? Oțetul este un ingredient de bază în bucătărie: îi cunoști atât de bine mirosul și gustul atunci când îți asezonezi salatele sau când faci sosuri și îți marinezi carnea ori când îl folosești pe post de conservant. Însă cum alegi cel mai bun oțet? Cum poți să-ți dai seama care sunt produsele de calitate? Și care este tipul de oțet potrivit pentru mâncărurile pe care le pui pe masă?

    Oțetul este produs prin fermentarea naturală acetică a vinului, a berii și a fructelor, de regulă cu ajutorul bacteriei mycoderma aceti. De asemenea, asiaticii îl obțin din orez. Există multe sortimente de oțet pe piață, așa că ar putea fi dificil să alegi. Însă noi ți-am pregătit un scurt ghid care să te ajute să cumperi inteligent de fiecare dată.

    Sfaturi despre cum alegi cel mai bun oțet
     
    1.  1. Uită-te pe etichetă

    Eticheta îți poate oferi numeroase informații legate de calitatea oțetului. Iar cu cât este mai „curată”, cu atât mai bine. Cel mai bun oțet are un singur ingredient pe listă și mențiunea că este fermentat din substratul respectiv (mere, orez sau struguri) - doar așa îți dai seama că procesul de producție este unul natural. 

    Iar dacă vezi pe etichetă că are coloranți sau aditivi alimentari, atunci acesta este un mare semnal de alarmă - cel mai probabil, este produs din oțet industrial și conține multe chimicale. Așadar, este un produs ce trebuie evitat, deoarece nu este nici pe departe oțetul tradițional pe care-l cauți.

    Iar dacă vrei să ai garanția calității, în magazinul nostru găsești numeroase sortimente de oțet BIO, fără conservanți adăugați. Și da, poți consulta online etichetele produselor noastre! 
     
    1. 2. Verifică-i culoarea

    Un alt indicator al calității este culoarea, care poate varia de la galben pal la roșu, în funcție de materia primă folosită. Iar de regulă, cel incolor și foarte limpede este un produs industrial. 
     
    1. 3. Atenție la depozitare

    Calitatea oţetului poate scădea dacă nu este depozitat corect. Atât în magazine cât și acasă trebuie respectate recomandările producătorului. De regulă, oţetul trebuie ferit de razele soarelui şi păstrat la o temperatură cuprinsă între 5°C si 30°C.

    Sfaturi despre cum să alegi tipul de oțet

    Cu atâtea varietăți disponibile, ar fi bine să știi că fiecare tip de oțet este pus în valoare în mod diferit. Astfel:
     
    • - oțetul din vinul roșu/struguri roșii merge cel mai bine cu carnea roșie și cu salatele care au nevoie de o aromă mai intensă;
    • - oțetul din vinul alb/struguri albi merge cel mai bine cu carnea albă și cu salatele care au nevoie de o aromă mai delicată;
    • - oțetul balsamic oferă un gust puternic și specific salatelor;
    • - oțetul de mere este mai blând;
    • - oțetul din orez este folosit mai ales în bucătăria asiatică.

    Iar dacă vrei să-ți îmbogățești aromele în bucătărie cu ceva special, noi îți recomandăm oțetul balsamic cu smochine, pe cel cu trufe negre și pe cel cu rodii. Asta dacă vrei să creezi o atmosferă exotică în farfuria ta!

    P.S.: Nu uita să consumi oțetul cu moderație - și în niciun caz să-l consumi ca atare și pe stomacul gol!

Categorii

Transport gratuit in Bucuresti pentru comenzi mai mari de 150 lei. Transport gratuit in provincie* pentru comenzi mai mari de 300 lei.
* in aria de acoperire a Fan Courier

Blog