Pastele integrale au beneficii fenomenale

  • Pastele integrale au beneficii fenomenale Pastele integrale au numeroase beneficii pentru organismul nostru, fiind o opţiune mai avantajoasă decât cele clasice. Iar unii spun că ar fi și mai gustoase. Cu alte cuvinte, ai parte de o mâncare mai delicioasă, dar şi mai sănătoasă!

    Așa cum le spune denumirea, pastele integrale sunt produse din făină integrală. Ele sunt similare din punct de vedere vizual cu cele tradiționale, având același format și sortimente similare - doar culoarea diferă. Sunt mai închise la culoare pentru că sunt făcute făcute din cereale de la care nu este eliminată partea exterioară.

    PASTELE INTEGRALE VS PASTELE TRADIȚIONALE

    Pastele - și toate celelalte produse realizate din cereale integrale - sunt mai bogate în fibre și substanțe nutritive decât „surorile” lor rafinate. Asta pentru că se pierd mai bine de jumătate din substanțele nutritive în timpul procesării grâului. 

    Fie că sunt penne sau spaghete, pastele integrale conțin o cantitate mai mare de fibre decât cele tradiționale. Ceea ce este un mare plus, pentru că acestea au un rol important: acționează ca un gel pentru stomac și accelerează tranzitul intestinal. De asemenea, consumul regulat de fibre este asociat cu un risc mai scăzut de diabet și boli cardiovasculare pe termen mediu și lung.

    Pastele integrale conțin mai puține calorii decât cele din făină procesată și sunt mai sățioase, ceea ce înseamnă că sunt o parte importantă din dieta celor care vor să-și țină sub control greutatea corporală.

    Cât despre valorile nutriționale, Ministerul Agriculturii din SUA explică diferența dintre cele două tipuri, astfel:

    O porție de spaghete tradiționale conține:
    • 221 de calorii
    • 8,1 g de proteine
    • 1,3 g de grăsimi
    • 43,2 g de carbohidrați, din care 2,5 g sunt fibre.

    O porție de spaghete din grâu integral conține:
    • 174 de calorii
    • 7,5 g de proteine
    • < 1 g de grăsimi
    • 37,2 g de carbohidrați, din care 6,3 g sunt fibre.

    Așadar, diferențele sunt evidente. 

    Ba mai mult, pastele integrale conțin o serie de vitamine – B1, B2, B3, B5, K și E – importante pentru buna funcționare a organismului nostru, precum și o serie de minerale folositoare - calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc și mangan. Toate acestea ne vin în ajutor în activitățile zilnice.

    Interesant de știut este și faptul că pastele integrale nu doar cresc sațietatea, ci și controlează vârfurile de insulină din sânge, reducând complicațiile asociate cu hipoglicemia reactivă. Tocmai de aceea sunt preferate de sportivii de performanță - pentru că întârzie apariția oboselii și țin sub control nivelul zahărului din sânge.

    PASTE INTEGRALE - RECOMANDĂRI ȘI SFATURI DE GĂTIT

    Pentru a beneficia la maximum de beneficiile pastelor integrale, iată câteva sfaturi pe care vă recomandăm să le țineți minte:
     
    • ca să vă asigurați că pastele sunt într-adevăr ce căutați, pe etichetă ar trebui să scrie cuvântul „integral” lângă fiecare tip de cereale menționat;
    • iar dacă pe ambalaj se află și eticheta BIO, este cu atât mai bine;
    • pentru a-și păstra toate proprietățile și a nu se transforma în bombe calorice, fierbeți-le al dente, la foc mic, cam 5-6 minute;
    • nu clătiți pastele după ce ați scurs apa în care le-ați fiert;
    • cele mai bune asocieri sunt cele cu legume și cu carne albă;
    • pregătiți sosul fără uleiuri și alte grăsimi, ideal doar cu pulpă de legume și condimente;
    • consumul de paste trebuie să fie moderat.

    Iar dacă v-am făcut poftă de paste integrale, vizitați acum magazinul nostru, unde veți găsi sortimente BIO, alese special pentru dvs.!