De ce iubim maslinele?

  • De ce iubim maslinele? Desi de-a lungul timpului s-a acordat mai multa atentie uleiului de masline, maslinele sunt unele dintre cele mai consumate alimente din intreaga lume. Desi din punct de vedere tehnic, sunt clasificate ca fructe ale copacului Olea Europea (un copac uimitor, care traieste de obicei, timp de sute de ani), noi ne gandim de cele mai multe ori la masline nu ca la un fruct, ci ca la o leguma.

    Maslinele contin 115-145 de calorii la 100 de grame, sau aproximativ 59 de calorii pentru 10 masline. Ele contin 75-80% apă, 11-15% grăsimi, 4-6% carbohidrati si cantitati mici de proteine.

    Prezente pe taramurile mediteraneene (Grecia, Italia, Spania), culoarea maslinelor variaza de la verde intens, maroniu, verde-galbui, mov, negru in functie de varietate si tehnicile de procesare. Ele nu sunt egale ca marime si nici nu au o culoare uniforma.

    Cititi eticheta produselor inainte de achizitie pentru a identifica daca acestea au fost tratate chimic sau pasteurizate. Din moment ce majoritatea sunt consumate inainte de a fi conservate (sarate, murate), textura si culoarea depind de durata de timp in care acestea sunt conservate, iar gustul maslinelor depinde regiunea in care cresc (compozitia solului, ore de soare, umiditate, altitudine, etc.), dar si de ingredientele si metoda folosite.

    Cateva motive pentru care ar trebui sa mananci aceste delicatese mici in fiecare zi:

    Masline
    1.    Beneficiile cardiovasculare.

    Atunci cand radicalii liberi oxideaza colesterolul, vasele de sange sunt deteriorate si grasimea se acumuleaza in artere, care ar putea duce la un atac de cord.

    Nutrientii  antioxidanti din maslinele negre impiedica oxidarea colesterolului, contribuind astfel la prevenirea bolilor de inima.

    Maslinele contin grasimi, dar sunt grasimi sanatoase, monosaturate. S-a demonstrat ca aceste grasimi micsoreaza riscul de ateroscleroza si ajuta la cresterea colesterolului bun.

    2.    Pierderea in greutate

    Se pare ca grasimile monosaturate, tipul celor gasite in masline, poate incuraja pierderea in greutate. Consumul de ulei de masline a demonstrat ca degradeaza grasimile din interiorul celulelor adipoase, te scapa de grasimea de pe burta si reduce insensibilitate la insulina.

    Persoanele care mananca multe masline,  consuma mai putine calorii si sunt rareori supraponderali. Testele de sange arata ca au niveluri mai ridicate de serotonina, asa-numitul hormon de satietate, care ne face sa se simtim plini. De asemenea, aroma din extractul de ulei de masline ne poate lasa senzatia de plin si reducere aportul de calorii cu aproape 200 pe zi.

    Masline PDO
    3.    Sanatatea ochilor

    O cana de masline contine 10% din doza zilnica recomandata de vitamina A, care, atunci cand este transformata in forma retiniana, este cruciala pentru ochi sanatosi. Ea permite ochiului sa distinga mai bine intre lumină si intuneric, imbunatatind astfel viziunea de noapte. In plus, vitamina A este considerata eficienta impotriva cataractei, glaucomului si alte boli oculare legate de varsta.

    4.    Este o sursa importanta de fier

    Maslinele, in special cele negre sunt foarte bogate in fier. Capacitatea celulelor rosii din sange pentru a transporta oxigenul in tot corpul se datoreaza prezentei de fier in sange. In cazul in care suferim de o lipsa de fier, tesuturile noastre nu primesc suficient oxigen, si ne putem simti slabiti. Fierul de asemenea, joaca un rol esential in producerea de energie.

    Masline kalamata fara samburi
    5.    Sanatatea parului si a pielii

    Maslinele negre sunt bogate in acizi grasi si antioxidanti care hranesc, hidrateaza si protejeaza. Cea mai importanta dintre acestea este vitamina E. Indiferent daca este aplicata local sau ingerata, a fost demonstrat ca vitamina E protejeaza pielea impotriva radiatiilor ultraviolete, protejand astfel impotriva cancerului de piele si de imbatranire prematura. Puteti obtine un ten sanatos, luminos prin spalarea fetei cu apa calda, se aplica cateva picaturi de ulei de masline, se lasa 15 minute, apoi se clateste. De fapt, puteti hidrata cu ulei de masline inainte de orice baie chiar si parul, prin amestecarea cu un galbenus de ou, lasandu-l sa actioneze inainte de clatire si spalare.

    Masline verzi
    6.    Mai putine alergii

    Consumul frecvent atat al grasimilor monosaturate din maslinele negre, cat si al vitaminei E este asociat cu rate mai mici de cancer de colon. Aceste substante nutritive ajuta la prevenirea cancerului de colon prin neutralizarea radicalilor liberi. Functia de protectie a uleiului de masline are, de asemenea, un efect benefic asupra ulcerului si gastritei.

    Uleiul de masline activeaza secretia de bila și hormoni pancreatici mult mai natural decat medicamentele prescrise, reducand astfel incidenta formarii calculilor biliari. O ceasca de masline negre contine, de asemenea, 17% din doza zilnică de fibre, care promoveaza sanatatea tractului digestiv, ajutand la mutarea alimentelor prin intermediul sistemului intr-un ritm mai sanatos.


    sursa foto: olympiangreen.com

Categorii

Transport gratuit in Bucuresti pentru comenzi mai mari de 190 lei. Transport gratuit in provincie* pentru comenzi mai mari de 340 lei.
* in aria de acoperire a Fan Courier

Blog