
Fabricarea unui ulei de calitate este o arta, de la recoltare pana la imbuteliere drumul trebuie sa fie cat mai scurt, pentru a pastra toate proprietatiile de neegalat a "aurului lichid". A confirmat si Hipocrate, parintele medicinei, ca uleiul de masline este benefic pentru sanatate.
In Grecia, maslinele sunt recoltate in perioada noiembrie - ianuarie. Este foarte important ca maslinele sa fie culese manual, iar timpul pana la obtinerea efectiva a uleiului, sa fie cat mai scurta (cu cat etapele premergatoare obtinerii uleiului de masline este mai scurt, cu atat aciditatea lui este mai mica). Citim pe eticheta "ulei presat la rece", dar este foarte importanta temperatura, care nu poate fi mai mare de 25°C.
Un bun indicator al calitatii este
gradul de aciditate, care trebuie sa fie mentionat pe eticheta; cu cat este este mai mic, sub 0,8%, cu atat uleiul este mai bun.
Pentru ca in zilele noastre gasim multe sortimente de uleiuri, este bine sa cunoastem cate categorii exista si cum sa facem alegerea cea mai buna.
Categorii de ulei de masline1.
Uleiul Agoureleo - este un ulei nefiltrat, presat la rece si produs din masline culese manual inainte de a ajunge la maturitate, maslinele fiind culese maxim 2-3 zile pe an. Este un ulei rar, produs in cantitati limitate si este considerat uleiul „medicament". Uleiul Agoureleo poate avea un grad de aciditate cuprins intre 0,1% – 0,8%.
2.
Uleiul Extravirgin - este uleiul extras din masline ajunse la maturitate. Presat la rece insemnand ca de la spalarea maslinelor si pana la obtinerea uleiului, pentru toate aceste proceduri se foloseste apa, a carei temperature nu trebuie sa fie mai mare de 25°C. Uleiul extravirgin poate avea un grad de aciditate cuprins intre 0,1% – 0.8% aciditate naturala. (este exprimat în grame sau procente de acid oleic la 100 g de ulei). Un ulei de calitate are intotdeauna trecut pe eticheta aciditatea.
3.
Uleiul Virgin – este uleiul care se obtine prin procedee mecanice-prin presare- si fara caldura, dar care are un grad de aciditate peste 2%.
4.
Ulei Pur - un amestec de ulei de masline rafinat (tratat cu abur si substante chimice) si uleiuri virgine, cu o calitate inferioara.
5.
Uleiul Extras si Rafinat: obtinut din masline intregi si extras in timpul unei a doua presari cu ajutorul unui solvent chimic; se adauga ulei virgin pentru aroma. Așadar, este un ulei de calitate inferioara .
6.
Uleiul de Pulpa (pomace, turtite): optinut prin extragere chimica a sedimentelor ramase dupa strivirea si a doua presare a maslinelor. Se adauga ulei virgin pentru aroma, fiind un ulei slab calitativ.
Pentru a te bucura cu adevarat de beneficiile unui ulei de calitate, alege uleiul extravirgin dupa urmatoarele criterii:
- Verifica pe eticheta nivelul de aciditate (0,0 (ideal)- 0,8%);
- Din ce soiuri de masline este facut uleiul;
- Tipul de ulei;
- Tipul de certificare (produsele de origine protejata (PDO), produsele de indicatie geografica protejata (PGI) si produsele organice (BIO);
- Sticla trebuie sa fie colorata, închisa, chiar și neagra, pentru a preveni rancezirea si oxidarea continutului;
- Nu te ghida dupa culoare, uleiul de masline are culori diferite, de la verde inchis si la galben. Culoarea nu indica calitatea, citeste mai bine eticheta;
- Nu cumpara cantitati mari de ulei, o data deschis aciditatea si gustul se pot modifica.
Toate uleiurile Mediteranea Gourmet au o aciditate mai mica de 0,8%, sunt extrase din masline culese manual,
Agoureleo sau
Extravirgin. Au cel putin unul dintre aceste cerificari (produsele de origine protejata (PDO), produsele de indicatie geografica protejata (PGI) si produsele organice (BIO) si nenumarate premii si medalii. Si, nu in ultimul rand, fiecare produs Mediteranea Gourmet este facut cu multa iubire!