9 lucruri interesante (și mai puțin știute) despre ton

 • 9 lucruri interesante (și mai puțin știute) despre ton Indiferent că-ți place tonul în ulei de măsline sau tonul în suc propriu, beneficiile pentru sănătatea noastră sunt nenumărate. Însă cât de multe lucruri cunoști despre acest pește care ne bucură papilele gustative și ne îmbogățește mesele?

  Peștele, în general, și tonul, în special, conține nutrienți de care avem nevoie, precum iod, vitamine, minerale și acizi grași omega 3, esențiali pentru funcționarea optimă a organismului. 

  O dietă bogată în ton scade riscul de atac de cord și de accidente vasculare cerebrale, ajutând totodată la dezvoltarea creierului și la menținerea sănătății ochilor. De asemenea, consumul regulat de ton duce la scăderea nivelului de colesterol. Mai mult, e util pentru amelioarea unor afecțiuni mentale și pot reduce riscul bolilor autoimune. În plus, este o sursă excelentă de vitamina D.

  După ce ați aflat beneficiile pe care le are tonul pentru sănătatea noastră, hai să aflăm și câteva informații interesante despre specia în sine. 
   
  • 4 ani poate rezista o conservă de ton, dacă nu e deschisă și e depozitată în condiții optime: tocmai de aceea e un produs popular și răspândit în aproape toată lumea.  
   
  • 6,4 metri are cel mai mare ton prins vreodată, care cântărea 725 de kilograme.
   
  • Viteza medie cu care se deplasează tonul este de 65 de km/h. deși s-au observat unele exemplare care au ajuns până la 95 de km/h.
   
  • 8 specii de ton au fost descoperite până acum: Thunnus Alalunga, Thunnus Albacares, Tunnus Atlanticus, Thunnus Maccoyii, Thunnus Obesus, Thunnus Orientalis, Thunnus Thynnus și Thunnus Tonggol. Pe lângă acestea, mai sunt altele care seamănă cu tonul, deși nu aparțin acestei categorii. Acestea sunt: Katsuwonus pelamis, Euthynnus alletteratus, Allothunnus fallai, Euthynnus affinis, Auxis thazard thazard, Auxis rochei rochei, Gasterochisma melampus și Gymnosarda unicolor. 
   
  • 51% din carnea de ton e consumată de țările din Uniunea Europeană, care e urmată de SUA (31%) și Japonia (6%).
  • Un studiu global a arătat că 52% din tonul la conservă e folosit pentru sendvișuri, 22% ajunge în salate, 16% e inclus în produse de patiserie, în timp ce 7% e folosit pentru alte preparate.
   
  • 100 de grame de ton conține 159 de calorii și este cel mai echilibrat pește din punct de vedere nutrițional. Asta pentru că are 8 grame de grăsimi bune (raportat la suta de grame de produs), 22 de grame de proteine, fiind totodată bogat în fosfor (264 de miligrame), seleniu (112 micrograme) și vitamina A (450 de micrograme).
   
  • 300 de grame de ton sunt suficiente pentru a face un sos delicios pentru paste.  
   
  • Masurând în medie 458 de centimetri, Thunnus Thynnus este cea mai lungă specie de ton. La polul opus, Thunnus Atlanticus e cea mai mică - cu o medie de 108 centimetri. Dar dacă includem și speciile asemănătoare, atunci Auxis Rochei Rochei doboară recordul, măsurând numai 50 de centimetri.

  Tonul nostru este un produs special din mai multe motive. În primul rând, este un produs realizat manual, sterilizat pe bază de ton alb capturat în Marea Egee, fără conservanți. Mai mult, modul de conservare îi oferă o aromă si o savoare deosebită, astfel că vei avea parte de o experiență culinară plăcută. De asemenea, este bazat pe ingrediente premium.

  Iar ca să te inspiri pentru a face combinații sănătoase și delicioase, te invităm să arunci o privire în „cămara” noastră cu bunătăți BIO. Cu siguranță vei mai găsi ceva care-ți place!