Ce este BIO? Ce se află, de fapt, în spatele acestei etichete?

 • Ce este BIO? Ce se află, de fapt, în spatele acestei etichete? Mâncare BIO. Produse BIO. Ce înseamnă această certificare? Cum recunoaștem astfel de alimente? Și oare există vreo diferență între BIO, ecologic și organic? În fond, cum ajungem să fim mai conștienți de ce mâncăm și totodată să protejăm mediul înconjurător? 

  Ce înseamnă BIO?
  BIO înseamnă că pe întreg lanțul de producție - de la cultivarea materiei prime și până la rezultarea produsului finit - s-au folosit doar substanțe naturale, ecologice. În general, alimentele care intră în această categorie sunt cele agricole. Altfel spus, tot ce poate fi produs la o fermă: de la semințe la carne.

  Există un Regulament al Uniunii Europene ce conține toate condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca un produs să fie certificat ca fiind BIO. Astfel, se garantează că alimentele acestea au fost produse, prelucrate, stocate, transportate, manipulate și distribuite în conformitate cu niște standarde specifice. 

  Scopul principal este ca producerea alimentelor să fie cât mai naturală cu putință, având un impact minim asupra mediului înconjurător.

  Așadar, cultivarea fructelor, legumelor și cerealelor trebuie făcută cu limitarea pesticidelor, insecticidelor, fertilizatorilor sau altor substanțe chimice. De asemenea, este interzisă modificarea genetică ori iradierea. Se limitează inclusiv folosirea aditivilor alimentari, a ingredientelor neecologice cu funcții principale tehnologice și organoleptice, precum și a micronutrientilor și auxiliarilor tehnologici, astfel încât aceștia să fie utilizați în cea mai mică măsură și doar în cazul unei nevoi tehnologice esențiale sau în scopuri nutriționale speciale. 

  În cazul animalelor, acestea trebuie hrănite și crescute natural, fără a folosi hormoni de creștere sau a antibiotice, asigurându-le totodată spații adecvate unei dezvoltări armonioase.

  Nu în ultimul rând, alimentele BIO trebuie să aibă un conținut ecologic de minim 95%, iar restul de 5 % respectă alte condiții stricte. Există și alimente care au un singur ingredient BIO, dar nu sunt în totalitate BIO - iar acest lucru poate fi inscripționat pe ambalaj. La fel de important de știut este că există anumite instituții și organizații acreditate care oferă o astfel de certificare - dar doar în urma unor verificări și controale minuțioase.

  NOTĂ: Pe site-ul Ministerului Agriculturii și a Dezvoltării Rurale se află LISTA de organisme de control aprobate pentru agricultura ecologică din țara noastră, împreună cu codul lor de identificare.

  Există vreo diferență între BIO, ecologic și organic?
  Nu. BIO, ecologic și organic sunt termeni sinonimi, care înseamnă același lucru. Nu există nicio diferență între ei, doar că gradul lor de popularitate diferă de la o țară la alta. De exemplu, în Germania se folosește cu predilecție „ökologisch”, în Italia există „biologico”, în Estonia s-a încetățenit „organic”, iar în Spania se utilizează mai ales cuvântul „ecológico”. Însă în fond, toate acestea sunt denumiri care desemnează aceleași caracteristici ale unui produs care respectă standardele UE menționate mai sus. Este și cazul României: BIO, ecologic și organic sunt unul și același lucru.

  Cum recunoști un produs BIO?
  Este simplu să recunoști un produs certificat BIO - trebuie doar să te uiți pe etichetă. Aceasta trebuie să conțină sigla UE pentru produse ecologice (vezi foto). Lângă aceasta trebuie afișat numărul de cod al organismului de control (trebuie să fie unul din lista de mai sus) și locul în care au fost cultivate/crescute materiile prime agricole care compun produsul. Lipsa unuia dintre cele două elemente denotă faptul că, de fapt, alimentul respectiv nu este certificat ca fiind BIO.

  Conform regulilor europene, sigla trebuie să fie utilizată pentru toate produsele alimentare preambalate din UE, obținute și vândute ca produse ecologice în UE.

  În plus, sigla poate fi utilizată opțional pentru:
  • produsele importate care respectă normele UE privind importul produselor ecologice;
  • produsele ecologice care nu sunt preambalate;
  • produsele ecologice din UE introduse pe piețele țărilor terțe;
  • ca parte a campaniilor de informare destinate educării publicului cu privire la schema de desemnare a produselor ecologice (atâta timp cât campania nu este înșelătoare sau nu este utilizată pentru a pretinde că un produs neecologic îndeplinește cerințele unui produs ecologic).

  Ce produse NU pot fi certificate ca fiind BIO

  Anumite produse nu pot obține certificarea BIO, și anume:
  • produse care conțin ingrediente ecologice în proporție mai mică de 95%;
  • operațiuni de catering în masă, cum ar fi în restaurante sau spitale;
  • produse care nu intră în sfera de aplicare a normelor privind producția ecologică de alimente, cum ar fi produsele cosmetice sau produsele obținute prin vânătoare și pescuit;
  • produse în „conversie” (în cazul cărora metodele de producție ecologică sunt proaspăt introduse, iar substanțele neecologice pot persista în sol sau în corpul animalelor).

  Așadar, ce reguli respectă alimentele BIO?
  Există o serie de principii esențiale care trebuie respectate în etapa de producție pentru ca un produs să poată fi considerat bio, eco sau organic, printre care:
   
  • să nu se folosească organisme modificate genetic (OMG).
  • să nu se folosească radiații ionizante.
  • să fie limitată utilizarea îngrăsămintelor artificiale, a erbicidelor și a pesticidelor.

  Și crescătorii de animale trebuie să respecte anumite condiții stricte:
   
  • animalele trebuie hrănite doar cu hrană ecologică, care să provină în special de la ferma în care sunt ținute sau de la cele din apropiere.
  • nu trebuie folosiți hormonii de creștere sau alte substanțe similare.
  • dacă animalele sunt bolnave, medicamentele alopatice de uz veterinar, inclusiv antibioticele, pot fi utilizate atunci când este necesar și numai în condiții stricte.
  • puii de animale trebuie hrăniți cu lapte natural, de preferință matern.
  • pe cât posibil, trebuie utilizate metode naturale de reproducere - dar este totuși permisă și însămânțarea artificială.
  • sunt strict interzise clonarea animalelor și transferul de embrioni.
  • animalele ar trebui să aibă acces la zone în aer liber sau la pășuni, pe cât posibil.
  • animalele crescute neecologic nu pot fi aduse în aceeași fermă decât pentru reproducere - dar doar cu respectarea unor reguli.

  Noi, la Mediteranea Gourmet, îți punem la dispoziție o serie de produse BIO, de înaltă calitate, pentru o alimentație cât mai naturală. Consultă oferta noastră și trimite-ne părerile sau întrebările tale în pagina de CONTACT.

  Sursă foto: Comisia Europeană