3 lucruri mai puțin știute despre halva

  • 3 lucruri mai puțin știute despre halva Pentru majoritatea dintre noi, nostalgia copilăriei are gust, printre altele, de halvaua dulce și aromată pe care o savuram cu poftă. Foarte greu reușeam să ne oprim din înfulecat și aveam noroc că ne spuneau părinții sau bunicii că ni se va face rău dacă nu o facem.

    Dacă și tu adorai la fel de mult acest desert, astăzi îți prezentăm 3 lucruri mai puțin știute despre halva.

    Fie că alegi să o consumi la micul dejun alături de cafea sau o servești oricând pe parcursul zilei, această delicatesă te va surprinde cu un gust dulce, puternic și aromat care va rămâne cu tine pe tot parcursul zilei.

    Halvaua, așa cum o știm cu toții, este un desert de tradiție, originar din Orientul Mijlociu, Grecia și Israel. Însă, pe parcursul timpului, mai multe alte țări din lume au început să adapteze rețeta de halva după propriile gusturi locale.

    Uite 3 lucruri pe care poate nu le știai despre halva:
     
    1. Există mai multe tipuri de halva

    Deși suntem obișnuiți din copilărie cu halvaua din pastă de susan sau semințe de floarea soarelui, în lume o putem întâlni sub mai multe forme și texturi - din cereale, din alune sau alte diferite tipuri de oleaginoase.

    Spre exemplu, în India halvaua se face și pe bază de fistic, caju, migdale sau chiar năut. În Iran este preparată pe bază de făină de grâu, unt și apă de trandafiri.

    Cel mai remarcabil tip de halva este halvaua neagră, specifică statului Kerala (India), făcută din făină de orez, jaggery (un îndulcitor natural nerafinat care îi oferă culoarea) și ghee (un tip de unt specific indian).

    Bineînțeles, modul de preparare este diferit în funcție de bucătăria tradițională a fiecărei țări. Semnificația și modul de consum ale acestui preparat dulce diferă, din nou, în funcție de fiecare cultură.

    În Grecia și în general, oriunde în Europa, halvaua cea mai des întâlnită este cea din pastă de susan și cea din griș (numită și halva semolina).

     
    1. Are mai multe beneficii decât te-ai aștepta

    Deși are un număr mare de calorii, halvaua din pastă de susan (sau tahini, cum se mai numește) conține multe proteine și grăsimi sănătoase. Cât despre micronutrienți, aceasta este bogată în vitaminele B și E, calciu, fosfor, magneziu, zinc, seleniu și antioxidanți.

    Beneficiile pentru sănătate oferite de către această halva se datorează, în mod evident, semințelor de susan. În general, halvaua este apreciată pentru lista generoasă de beneficii pe care ni le oferă:
     
    • Previne cancerul de colon, de inimă sau alte boli cronice ale vaselor de sânge
    • Nu crește colesterolul
    • Îmbunătățește semnificativ memoria datorită lecitinei din susan
    • Protejează creierul uman și îmbunătățește sistemul nervos central
    • Protejează ficatul și rinichii de diverse leziuni
    • Oferă organismului un plus de energie
    • Oferă sațietate
     
    1. Poate face și rău, daca nu o alegi cu grijă

    Într-adevăr, acest răsfăț dulce poate fi o povară pentru organism dacă nu îl alegi cum trebuie. 

    La fel ca multe alte produse din comerț, halvaua de pe rafturile magazinelor poate conține o cantitate mare de zahăr, iar asta înseamnă mai multe calorii, dar fără nutrienți importanți.

    Așa că, îți recomandăm să citești cu atenție eticheta înainte să iei decizia de a alege o halva care să îți satisfacă pofta de dulce.

    Noi, Mediteranea Gourmet, pentru că suntem fani înrăiți de halva, am adus în shop 6 sortimente diferite de halva autentică grecească 100% BIO, sănătoasă și gustoasă.

    Avem cu stafide, curmale, nucă de cocos, miere, cacao sau migdale, toate îndulcite natural cu sirop din fructe sau miere. Dacă ți-am făcut poftă, poți găsi aici toate sortimentele de la To Perivoli, un producător local din Grecia.

    Bon appetit!

Categorii

Transport gratuit in Bucuresti pentru comenzi mai mari de 190 lei. Transport gratuit in provincie* pentru comenzi mai mari de 340 lei.
* in aria de acoperire a Fan Courier

Blog