Spirulina este o microalga primitiva, aparuta in urma cu 3,5 milioane de ani, fiind una dintre cele mai vechi forme de viata de pe Pamant, care a ajutat la producerea oxigenului timp de milioane de ani, astfel incat alte forme de viata sa poata aparea. Din punct de vedere biologic, este caracterizata ca un organism termofil (temperatura optima fiind de 35oC) si alcalofil (PH 9-11). Aceste conditii de mediu unice sunt asigurate in regiunea geotermala din Nigrita, (Therma), Grecia, folosindu-se apele minerale termale din zona respectiva, bogate in CO2 pur. Fluxul intens de fotoni din regiune (300 de zile insorite/an) sustine activitatea fotosintetica, iar rezultatul este productia unei spiruline de calitate.
Dupa recoltare, spirulina este transformata intr-o pasta densa, apoi este lasata se se intareasca, dupa care este pisata, ca in final sa fie comercializata sub forma de capsule sau fulgi.
Nutrientii pe care spirulina ii ofera organismului sunt pe deplin solubili in apa si asimilabili, conferind un surplus de energie si compensand deficientele alimentatiei zilnice, ajutand astfel la mentinerea unui echilibru metabolic. Spirulina sporeste performantele in munca psihica si fizica, in sporturi si imbunatateste starea de spirit in viata de zi cu zi.
De asemenea, spirulina este suplimentul ideal pentru regimurile lacto-vegetariene, proteinele usor asimilabile asigurand intregul necesar de aminoacizi esentiali.
In acelasi timp, spirulina fortifica, creste rezistenta si stimuleaza sistemul de aparare al organismului, incetineste cresterea si inmultirea bacteriilor, asigura profilaxia bolilor infectioase, detoxifica, accelereaza procesul natural de purificare si eliminare a toxinelor. Prin aportul de fibre vegetale, spirulina stimuleaza digestia, creste dinamica intestinala, contribuie la dezvoltarea florei intestinale si prin aceasta la reglarea digestiei.
Administrata cu o jumatate de ora inainte de masa, reduce pofta de mancare, ajutand la scaderea greutatii corporale si la combaterea obezitatii.
Compozitia biochimica a spirulinei grecestiSpirulina inglobeaza in proportie de 60-70% proteine pure, ceea ce inseamna ca are toti cei opt aminoacizi esentiali (izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofan si valina), care pot sa asigure o stare de sanatate optima.
Printre ceilalti nutrienti valorosi pe care ii contine se numara: acid gama-linoleic, care reduce colesterolul LDL si previne aparitia bolilor cardiovasculare, ficocianina, substanta care inhiba formarea cancerului de colon, un nivel de cinci ori mai mare de beta-caroten decat morcovii si un continut de fier de 58 de ori mai mare decat spanacul, acid arahidonic, vitamina B12, clorofila si acizi nucleici ARN si ADN.
Pe langa vitamina B12, spirulina mai contine vitaminele D, E, K, calciu, crom, cupru, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu si zinc.
NU CONTINE IODDoza recomandata este de 2 tablete dimineata (inainte de micul dejun) si 2 tablete inainte de pranz, intotdeauna cu 30 de minute inainte de fiecare masa, astfel incat organismul sa poata asimila mai mult fier.
Din punct de vedere istoric, in secolul XVI, atunci cand invadatorii spanioli au cucerit Mexicul, acestia au constatat ca populatia azteca culegea spirulina naturala din lacul Texcoco, cu ajutorul unor plase fine, si o foloseau la prepararea unei turte locale, care reprezenta o componenta principala a dietei lor. In prezent, aceasta este inca o practica sistematica din regiunea lacului Texcoco. O metoda similara se foloseste si in regiunea lacului Kossoron din Chad, Africa, unde spirulina este o componenta principala a dietei populatiilor locale, in special in cazul femeilor insarcinate si in practicile medicale locale. Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, profesori din
Germania si Franta au studiat spirulina in detaliu. In 1967, spirulina a fost desemnata de catre Asociatia Internationala a Micro-biologilor ca reprezentand cea mai favorabila sursa nutritionla a viitorului. De curand, NASA a ales spirulina ca principala sursa nutritionala pentru astronauti.
Producator:
Biospirulina, Grecia